CoachJanet

kindercoach en jongerencoach

Hooggevoelige kinderen

Hooggevoelige/hoogsensitieve kinderen zijn gevoelig voor prikkels en verwerken deze intens. Dat is wat hoogsensitieve kinderen (HSK's) anders maakt dan andere kinderen.

Uit onderzoek blijkt dat 20% van de mensen hooggevoelig is. De gevoeligheid voor prikkels kan worden opgesplitst in:

 • gevoelig zijn voor fysieke prikkels
  bijvoorbeeld harde geluiden, kledingmerkjes die irriteren en sterke smaken.
 • emotionele gevoeligheid
  zoals sfeer en verwachtingen van anderen goed aanvoelen, intense eigen emoties ervaren.
 • prikkels uit nieuwe situaties
  eerst observeren; dan pas meedoen, veranderingen in de omgeving opmerken, gevoelig voor veranderingen in dagritme.
 • gevoeligheid in sociale situaties
  zoals moeten wennen aan bezoek, grote groepen voelen niet goed, onecht gedrag doorzien.

De termen hooggevoelig, hoogsensitief, hsp (hoog sensitief persoon) en hsk (hoog sensitief kind) worden vaak door elkaar gebruikt. 

De eigenschap hooggevoeligheid heeft vele kwaliteiten; hooggevoelige kinderen kunnen zich bijvoorbeeld goed inleven in anderen en hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel.

Als  hooggevoelige kinderen overprikkeld raken, sneeuwen deze goede eigenschappen onder. De overprikkeling uit zich vaak in boosheid, huilbuien of onzekerheid. Faalangst en somberheid komen ook vaak voor. Dit is voor het kind én de ouders moeilijk. Het is daarom belangrijk dat een kind leert omgaan met deze eigenschap, zodat de kwaliteiten weer de overhand krijgen. Begrip voor zichzelf en begrip van de ouders zijn daarvoor eerste vereisten. 


Ik ben gecertificeerd HSK-coach. Hiervoor heb ik de opleiding 'Begrijp en Begeleid kinderen met hoogsensitiviteit' bij Esther Bergsma gevolgd. 


Ik werk met een kind of jongere aan het omgaan met deze mooie eigenschap. Vrijwel altijd zal ik ook de ouders hierbij betrekken en vaak zijn enkele gesprekken al voldoende voor een beter begrip en beter omgaan met hooggevoeligheid.Twijfel je of jouw kind hooggevoelig is? Door middel van een gesprek en een test weten we snel of jouw kind hooggevoelig is.
Weet je al dat jouw kind hooggevoelig is en wil je dat ik hem/haar coach?
Neem ook dan contact met me op.